ENERGIE

Nieuwe ronde nieuwe kansen! Het eerste kwartaal wil ik graag hardlopen weer een kans geven om zo mijn energiepeil weer wat op te krikken. In combinatie met wandelen en gezonde voeding. Omdat ik weet dat juist hardlopen zoveel goeds te bieden heeft, is dit toch wel mijn eerste echte uitdaging van het nieuwe jaar!

 

Mijn eerste échte ervaringen met hardlopen zijn tot dusver positief te noemen. Energie krijg ik ervan. Yes! Net wat ik zo hard nodig heb. En ook gewoon een fit gevoel. Ook fijn. En ja, ook een zere knie. Mijn fout. Ging weer eens te snel. Om dit te verhelpen ging ik naar Runnersworld. Een brace of coldpack voor mijn knie kreeg ik niet. Wel een ‘rustiger’ schema, die voor de Absolute Beginner..

 

Omdat ik al doende stiekem best veel leer (en jij hier mogelijk weer je voordeel mee kunt doen) neem ik je graag mee op mijn hardloopavontuur. Over het algemeen valt het me mee. Dat hardlopen. Het is makkelijk vol te houden en zo zie ik nog eens wat. En ja, ik voel me energieker. Nu nog de juiste ‘modus’ vinden die werkt voor mij. Tot dusver is dit mijn plan van aanpak.

 

Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk! En dus neem ik uitgebreid de tijd voor het zoeken naar geschikte schoenen, kleding en accessoires (voor het meenemen van mobiel/sleutels/meds). Op Internet zoek ik naar een geschikt hardloopschema en verder haal ik alvast koolhydraat rijke voeding voor- en eiwitrijke voeding voor na het hardlopen in huis. Tot slot bedenk ik een voor mij geschikte route in de buurt en plan ik vooraf wat wandel- en loopmomenten in.

 

Verder besloten niets te hoeven, te moeten halen ofzo. Gewoon lekker lopen. Dat is genoeg. Het zou fijn zijn als ik doe wat goed is voor mij op die dag, niet teveel en ook niet te weinig. Verder wil ik me graag focussen op mijzelf en zo de signalen dat ik te ver ga bv. beter leren herkennen. Daar ben ik al heel blij mee.

 

Ervoor
Allereerst check ik even of ik het echt wel de juiste dag vind voor mij. Voel ik me goed (genoeg)? Zelf voorkeur voor de ochtend, omdat ik dan naar mijn idee het meest energie heb. Ik zoek een voor die dag geschikte outfit met accessoires waar mijn noodmeds/mobiel en huissleutel in kwijt kan. En ja, natuurlijk goede hardloopschoenen met voldoende demping. Ik zorg ervoor dat ik goed eet en mijn meds op tijd inneem.

 

Zelf ben ik vooral gebaat bij een rust. Het helpt me dus als ik weet dat er iemand thuis is of weet dat ik aan het hardlopen ben en in de, voor mij bekende, buurt te blijven. Gewoon voor het geval dat. Dit is ook waarom ik ervoor kies mijn mobiel en noodmedicijnen mee te nemen.

 

Tijdens
En hoe fijn, gelijk goed. Het ging prima, voelde me ok (heel vitaal!) en heel belangrijk: hoofd bleef rustig. Hoera!

 

Fijn ook, ik nog weet ongeveer wat een goede manier van lopen is, en noem dit de ‘kamelenloop’. Rustig, op praattempo, rechtop, alles lekker laten hangen, armen meebewegen en voeten heel goed afwikkelen. Ja dit is ‘looptaal’. In t kort: bij het landen achterste deel van de zool eerst en naar voren werken.

 

Verder ben ik ook heel bewust met ademhalen bezig, ook op een manier die ik ooit eens heb opgepikt bij yoga. Inademen = buik uitzetten, uitademen = buik intrekken. Focus, bewust en vooral rustig aan bij ik bij hardlopen vind passen. Het wandelmoment tussen het lopen door is een goed moment om bij jezelf te checken of het nog goed gaat (lijf/hoofd). Zo niet, pas ik het tempo en indien nodig de les aan.

 

Erna
Na afloop voel ik me voldaan en trakteer ik mezelf op een heerlijke eiwitshake. Helpt ook, jezelf belonen!

Helaas, bij een van de eerste lessen kreeg ik toch na afloop een aanval. Voor mij een signaal dat ik dat anders moet doen (dan het schema wat ik van Internet had geplukt). Bedacht dat twee keer zo lang uitlopen vast geen kwaad kan en dat dus gedaan. Dit doe ik nog steeds en so far, geen aanvallen gehad. Yes!

 

Letten op..
Ga op Internet ook kijken voor een goede warming up en cooling down. Vermoeidheid, stress en de overgang van inspanning naar ontspanning en andersom blijven voor mij de triggers. Het is dus aan mij hier aandacht aan te besteden. Verder is het voor mij persoonlijk lastig om het heel rustig aan te blijven doen. Dit lijkt erg belangrijk bij het hardlopen met epilepsie. Het houden aan het schema gaat me hier hopelijk bij helpen!

 

Vera