Vitaliteit betekent vrij vertaald ‘lekker in je vel zitten’. Je goed voelen, plezier hebben in de dingen die je doet. Doe dit! Zoek die mensen en die dingen op waar je simpelweg een goed gevoel van krijgt. Niet epilepsie is ons doel, maar je vitaal voelen. We informeren je hier graag over die onderwerpen die volgens ons speciale aandacht verdienen.
INSPANNING
Bewegen is goed voor je. En met epilepsie kan praktisch alles. Soms kan het even zoeken zijn welke sport goed bij je past. Het wisselt dus, zoals bijna alles, sterk per persoon wat ‘goed’ voor je is. Bewegen is goed voor lichaam en geest. Een soort basisonderhoud. Het geeft je meer energie en ook mentaal ga je erop vooruit! Zie het maar een beetje als een auto: moet in beweging blijven!
WAT TE DOEN:
Lichte activiteit (wandelen/fietsen) is eigenlijk altijd goed. De inspanning blijft laag, er is een rustig tempo en hiermee kun je toch je conditie op pijl houden.
ONTSPANNING
En minstens zo belangrijk als inspanning is ontspanning. Er zijn verschillende soorten ontspanning. De meest voor de hand liggende manier van ontspannen is slapen. Dit doen we ongeveer 8 uur per dag.
WAT TE DOEN:
Heb je het idee dat je meer momenten van ontspanning je wel eens goed zouden kunnen doen? Onderzoek eens of de volgende manieren van ontspanning wat voor je kunnen zijn. Zo is er: yoga, mindfulness, de power-nap (max. een 1/2 uur) of gewoon even relaxen. Of gewoon datgene doen wat jou rust geeft, wat het ook mag zijn.
HOBBYS
Onze slogan is niet voor niets: ‘doe wat je leuk vindt’ Doe je namelijk wat je leuk vindt, dan zul je meer plezier hebben in het leven. Juist als je het omgaan met epilepsie best pittig vindt, en dus energie kost, is het belangrijk hier aandacht aan te geven. Hobby’s. Geniet je van hetgeen je doet, dan geeft dit je vanzelf energie. En dat kunnen wij vaak goed gebruiken! Daarnaast kan het als perfecte afleiding dienen en je het gevoel geven dat je nuttig bezig bent. Soms kan het je ook helpen je emoties te uiten, bv. bij schilderen, schrijven, zingen en muziek maken.
WAT TE DOEN:
Gewoon lekker doen! Dit betekent ook er bewust tijd voor vrij maken. Soms kan het makkelijker zijn op les te gaan, omdat je kan helpen het ook echt te gaan doen. En weet je nog niet zo goed welke hobby bij je past, probeer dan gewoon wat uit. Er zit zeker wat voor je bij!
DOELEN HALEN
Als je je ergens energie van krijgt is het wel het behalen van doelen. Het verwezenlijken van je wensen, je dromen. Juist die doelen die soms zo onbereikbaar lijken. Wat iemands doel is, is per persoon erg verschillend. Het kunnen kleine doelen zijn of wat grotere doelen. Van je aanmelden bij een sportschool, naar een verre reis maken of beter leren omgaan met epilepsie;-)! Vaak kom je ook obstakels tegen onderweg naar je doel. Creatief denken, soms met de hulp van anderen, kan je helpen deze te overwinnen. Zodat jouw droom werkelijkheid kan worden!
WAT TE DOEN: Bereid je goed voor en je komt een heel eind. Herinner jezelf steeds weer aan het doel en maak er tijd voor vrij. Roep de hulp van anderen in, als je daarmee makkelijker je doel haalt. En heel belangrijk, doe steeds een klein stapje richting je doel. Hiermee vergroot je de kans van slagen. En (klein stapje richting) je doel behaalt? Beloon jezelf!
SOCIALIZEN
Wij zijn mensen en hebben anderen nodig. Het is belangrijk dat je hier aandacht aan geeft, want het gaat niet vanzelf. Je moet er wat voor doen. Contact (blijven) zoeken, belangstelling tonen en samen dingen ondernemen. Vriendschap kan nogal wat voordelen hebben. Zo is het een goede afleiding, kan het je energie geven en ook kan socializen ervoor zorgen dat je je eigen ‘gedoe’ wat meer kan relativeren. Iedereen heeft namelijk wel wat. Daarnaast zijn vrienden de ideale steun voor als je het echt even moeilijk hebt.
WAT TE DOEN: Kan jij wel wat vrienden gebruiken? Meld je aan voor een club waar je veel mensen zult tegenkomen. Groepen dus. En maak (oog)contact. Toon interesse in de ander en wees niet bang wat over je leven te delen. Houd het in het begin luchtig. Ken je elkaar wat langer, dan kan je steeds meer over jezelf gaan vertellen.
Hier zie je de meest voorkomende storingen bij leven met epilepsie, aangevuld met een kopje ’triggers’. Bij ieder persoon is het weer anders. Misschien herken je niets en misschien herken je alles. Wees alert, zonder er al teveel mee bezig te zijn. Om de ernst van storingen tegen te gaan, komen we met tips wat je zelf kunt doen om er minder last van te hebben.
ENERGIE
Of eigenlijk, een gebrek hieraan. De nr.1 ‘storing’ wanneer het gaat over epilepsie. Oorzaak zijn de aanvallen zelf of de gevolgen van een leven met epilepsie, zoals medicijngebruik. Te weinig energie is vervelend. Voldoende energie is namelijk nodig om aan alle dagelijkse activiteiten deel te kunnen nemen. En is dit er niet, of te weinig, dus zul je dit zeker merken. Zo kan je je chagrijnig voelen, slechte concentratie hebben of duizelig zijn.
WAT TE DOEN: Juiste voeding en bewegen zijn belangrijk. Voeding waar voldoende vitamines en mineralen in zitten. Beperk voeding waar veel koolhydraten/suikers in zitten, deze kosten energie! Verder doe je er goed aan minstens een half uur per dag te bewegen. Voldoende buitenlucht en ook je omgeving kunnen van invloed zijn. Ook is het belangrijk voldoende te slapen (tot 8 uur per dag). En richt je op datgene/diegene(n) die je energie geven. Dus waar wordt jij blij van?
CONCENTRATIE/FOCUS
Verminderde concentratie en focus, kan een gevolg zijn van het hebben van epilepsie.
WAT TE DOEN: Heb je echt het idee dat je geheugen minder goed functioneert, laat je dan gewoon testen. Dit kan bij SEIN en Kempenhaeghe.
GEHEUGEN
Aanvallen en de gevolgen hiervan, zoals medicijngebruik, kunnen van invloed zijn op je geheugen. Vaak zit het ‘m in het moeilijk kunnen terugvinden van woorden en feiten. Het is er wel, alleen minder snel.
WAT TE DOEN: Heb je echt het idee dat je geheugen minder goed functioneert, laat je dan gewoon testen. Dit kan bij SEIN en Kempenhaeghe.
TRIGGERS
Triggers zijn mogelijke uitlokkers van je aanvallen. Dit verschilt sterk per persoon. Triggers veroorzaken geen epilepsie en het is ook niet zo dat het bij altijd de oorzaak is van je aanvallen. Maar omdat het wel een rol kan spelen in het veroorzaken van aanvallen, doe je er goed aan er rekening mee te houden. Er zijn vele soorten triggers: teveel stress, te weinig/geen slaap, eten, medicijnen of hormonale veranderingen kunnen van invloed zijn. Maar ook alcohol, flikkerende lichten/patronen, soft-/harddrugs of verhoogde lichaamstemperatuur (bv. na inspanning en ook koorts oid) zijn voorbeelden van triggers.
WAT TE DOEN: Ga na of er bij jou triggers zijn die mogelijk een rol spelen in je aanvallen. Dit hoeft dus niet altijd zo te zijn, maar het kan wel. Als je vermoed dat bepaalde situaties bij jou meer aanvallen uitlokken, dan kun je daar rekening mee houden. Je kunt bijhouden of jouw aanvallen zich vaker onder speciale omstandigheden voordoen. Je kunt ook je directe omgeving vragen hier op te letten.